A Klinikai Vizsgálati Központ a Prima Medica Egészségközpontok K+F (kutatás-fejlesztési) egysége. Rendelői hátterünket a Prima Medica Egészségközpontok magánrendelők biztosítják. Tevékenységünk során szorosan együttműködünk a Prima Medica EgészségKlaszter tagjaival.

Klinikai kutatások során központunk kiváló lehetőséget biztosít új diagnosztikus és terápiás módszerek fejlesztéséhez, teszteléséhez. Szorosan együttműködünk hazai és nemzetközi gyógyszercégekkel, orvosi diagnosztikus és terápiás eszközöket fejlesztő és gyártó cégekkel. Kiváló szakorvosainkkal az ötlet szintjétől segítjük a fejlesztéseket.

Mi a klinikai vizsgálat?

Minden új terápiás, diagnosztikus eljárás bevezetését hosszú fejlesztés előzi meg. Csak olyan eljárások honosodhatnak meg, kerülhetnek be a mindennapos orvosi gyakorlatba, melyek biztosnágáról és hatékonyságáról magas szintű bizonyítékok állnak rendelkezésre.

A klinikai vizsgálatok az új eljárások bevezetés előtti biztonságának és hatékonyságának vizsgálatát szolgálják.

Az Országos Gógyszerészeri Intézet (GYEMSZI-OGYI) hivatalos meghatározása:

Klinikai vizsgálat bármely olyan emberen végzett orvostudományi kutatásnak minősülő, egy vagy több vizsgálati helyen végzett vizsgálat, amelynek célja egy vagy több vizsgálati készítmény

  • klinikai, farmakológiai, illetve farmakodinámiás hatásainak feltárása, illetve
  • által kiváltott nem kívánatos gyógyszerhatás azonosítása, illetve
  • felszívódásának, eloszlásának, metabolizmusának és kiválasztódásának tanulmányozása, a készítmény ártalmatlanságának, hatékonyságának, előny/kockázat arányának igazolása céljából (ide nem értve a beavatkozással nem járó vizsgálatokat).

III. és IV. fázisú vizsgálatok

A Klinikai Vizsgálati Központ járóbeteg szakrendelésein az. un. III. és IV. fázisú vizsgálatokat végezzük.

III-as fázisú klinikai vizsgálat: a vizsgálati készítmény biztonságos alkalmazhatóságának igazolására, nagyobb számú betegen, kontrollált, randomizált vizsgálati elrendezésben végzett vizsgálat; törzskönyvezett, hasonló indikációban alkalmazott gyógyszerekkel történő összehasonlító vizsgálat.

IV-es fázisú klinikai vizsgálat: a már törzskönyvezett, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszert az elfogadott indikációban, az elfogadott dózistartományban, az elfogadott alkalmazási előírásnak megfelelően felhasználó vizsgálat, melynek célja a kockázat/haszon arányának további vizsgálata, az adagolás pontosítása, a ritkábban előforduló mellékhatások felismerése.

Ki felügyeli a vizsgálatokat?

A klinikai vizsgálatokat a Gyógyszerészeti- és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI-OGYI) felügyeli.

A klinikai vizsgálathoz szükséges még az Egészségügyi Tudományos Tanács bizottságának kutatásetikai szakkérdésben kiadott szakhatósági állásfoglalása is, a GYEMSZI ez alapján adja meg a hatósági engedélyt.

Legfrissebb vizsgálataink

  • szénanátha kezelő orvosi eszköz vizsgálata
  • spiroergometriás eszköz tesztelés
  • immunterápiás vizsgálat

Akikben megbízhat

    Tartalom feltöltés folyamatban...

Etikai igényesség

Vizsgálatainkat a legmagasabb színvonalú orvosi etikai elvárásoknak megfelelően, a nemzetközi standardok követésével végezzük, minden pillanatban pácienseink egészségét helyezve a középpontba.

Prima Medica

Prima Medica Egészségcsoport